HitProfs Zoekmachine Positionering

aanmelden bij zoekmachines - zoekmachine positionering - zoekmachine consultancy


Menu Google Google updates

Home

Zoekmachines

Google

Bug in Google

Google Hacks

Ilse

Sitemap

Google is zonder enige twijfel de populairste zoekmachine van dit moment. Zowel in Nederland als wereldwijd is Google de meest gebruikte zoekmachine, met een marktaandeel van rond de 50%. Google is in 1998 opgericht door door twee studenten van Stanford University: Larry Page en Sergey Brin. Ondanks dat Google nog maar een jong bedrijf is, is het inmiddels een reus waar geen enkele webmaster kan nog om heen kan. De grote kracht van Google zat en zit in zijn eenvoud, snelheid en accurate resultaten. Wie op Google's homepage komt, ziet onmiddellijk waar hij moet zijn. Zelfs nu er steeds meer functies en zoekmogelijkheden aan Google worden toegevoegd blijven de pagina's overzichtelijk. Google's snelheid wordt door geen enkele andere zoekmachine geëvenaard.

Google's accuratesse is gebaseerd op een gepatenteerde techniek: PageRankTM. PageRankTM (kortweg PR) is een maat voor de populariteit van een webpagina, gebaseerd op het aantal hyperlinks dat naar die pagina wijst. PR is een dus belangrijk onderdeel van Google's algoritme en waarschijnlijk ook het bekendste. Er zijn echter nog vele andere criteria en een relevante website met weinig inkomende links kan hoger eindigen dan een minder relevante met meer links.

Google heeft een index van bijna 4 miljard pagina's en die index wordt nog geregeld uitgebreid. Google probeert zijn gehele index ongeveer eens in de maand te verversen. Momenteel experimenteert Google met een snellere verversing. Ongeveer eens in de week worden nieuwe pagina's toegevoegd en oude vervangen door vernieuwde versies. Soms worden tegelijkertijd ook wat aanpassingen aan het algoritme uitgevoerd, waardoor de plaatsingvolgorde van de sites verandert en websites zomaar ineens uit de index kunnen verdwijnen. Zie ook het kopje 'Google updates' rechts op deze pagina.

Vanwege Google's enorme populariteit onder internet-gebruikers is Google een geliefd doelwit voor 'zoekmachine spammers': bedrijven die op oneigenlijke wijze proberen hoog in Google's resultatenlijsten te komen. Google maakt korte metten met bedrijven die op zo'n wijze de resultaten proberen te manipuleren. De betreffende sites scoren lager of worden zelfs tijdelijk of definitief uit de index verwijderd. Het is dus zaak goed op te passen welk bedrijf u inschakelt voor het optimaliseren van uw website! Zie ook SEO Verkeerd?

Google heeft een merkwaargdige manier van updaten. Nieuwe pagina's, en zelfs nieuwe websites, worden relatief snel door Google 'opgepikt' en tussen de bestaande zoekresultaten gevoegd. Om de zoveel tijd gooit Google echter de index overhoop. De waarde van hyperlinks en PageRank wordt opnieuw vastgesteld, er worden nieuwe spamfilters toegevoegd en het algoritme wordt aangepast. Deze aanpassingen worden niet allemaal tegelijk uitgevoerd en ook niet allemaal op dezefde plaats. Door de enorme omvang van Google's database kan het wel een week duren voordat alle wijzigingen overal zijn doorgevoerd. In de tussentijd 'dansen' de resultaten, dat wil zeggen dat Google steeds andere resultaten weergeeft.

NB: Het aanmelden van een nieuwe website bij Google kan geen kwaad, maar een site wordt pas daadwerkelijk in Google's index opgenomen als er ook hyperlinks naartoe gaan.