HitProfs Zoekmachine Positionering

zoekmachine positionering - aanmelden bij zoekmachines - zoekmachine consultancy - zoekmachine marketing


Menu Zoekmachines Startpagina

Home

Zoekmachines

Aanmelden

Google

Ilse

Sitemap

Zoekmachines zoeken niet voor iedere zoekopdracht het hele internet af, maar kijken in hun eigen 'index' naar geschikte antwoorden. Die antwoorden worden meestal gegeven in de vorm van lijsten met webpagina's, de zogenaamde resultatenlijsten of serps (search engine result pages).

Zoekmachines komen en gaan. Wist u dat 's werelds populairste zoekmachine Google pas een paar jaar bestaat? Google is pas in 1998 begonnen! In die tijd was AltaVista veruit de populairste zoekmachine op internet. In Nederland is Ilse lang de populairste zoekmachine geweest, maar haar populariteit is aan het afnemen. Ilse heeft een paar keer het roer omgegooid en is nu weer aan een voorzichtige comeback begonnen. Inmiddels is Ilse niet alleen door Google, maar ook door MSN ingehaald. Google is zowel wereldwijd als in Nederland veruit de meest gebruikte van alle zoekmachines.

Naast zoekmachines zijn er ook directories of webgidsen. Deze geven een meer gestructureerd overzicht van websites over een bepaald onderwerp. Het zijn uitstekende startpagina's voor een zoektocht naar informatieve websites. Bekende directories zijn Yahoo!, DMOZ (ook bekend als het Open Directory Project) en in Nederland Startpagina.nl. Vrijwel alle directories hebben ook een zoekfunctie. Er zijn veel samenwerkingsverbanden tussen webgidsen en zoekmachines. Als in webgids in geen of weinig resultaten kan vinden, worden vaak de resultaten aangevuld met die van een zoekmachine.

Directories hebben naast het geven van een overzicht aan hun eigen gebruikers nog een belangrijke functie: veel zoekmachines maken gebruik van hun diensten. Zo leunt Google bijvoorbeeld zwaar op DMOZ. Een vermelding in de DMOZ-directory kan dus ook winst in Google opleveren.

De bekendste Nederlandse webgids is natuurlijk Startpagina.nl. Samen met haar 'dochters' is Startpagina.nl veruit de meest bezochte Nederlandse website. Die startpagina-dochters zijn te herkennen aan hun url: onderwerp.pagina.nl. Over bijna elk onderwerp is wel een startpagina-dochter te vinden. Voor een vermelding op Startpagian.nl moet betaald worden. De Startpagina-dochters daarentegen worden onderhouden door vrijwilligers. Zoekmachine Ilse leunde een jaar lang zwaar op deze directory, maar is daar onlangs weer vanaf gestapt. Startpagina-vermeldingen tellen minder zwaar mee in Ilse's nieuwe algoritme. Een vermelding op een Startpagina-dochter si echter nog steeds de moeite waard vanwege de hoeveelheid mensen die eerst in Startpagina.nl zoeken voordat ze verder kijken.