HitProfs Zoekmachine Positionering

aanmelden bij zoekmachines - zoekmachine positionering - zoekmachine consultancy


Menu Zoekmachines Startpagina

Home

Zoekmachines

Google

Ilse

Sitemap

Zoekmachines zoeken niet voor iedere zoekopdracht het hele internet af, maar kijken in hun eigen 'index' naar geschikte antwoorden. Die antwoorden worden meestal gegeven in de vorm van lijsten met webpagina's, de zogenaamde resultatenlijsten of serps (search engine result pages).

Zoekmachines komen en gaan. 's-Werelds populairste zoekmachine Google bestaat inmiddels 10 jaar. Toen Google begon was AltaVista de populairste zoekmachine op internet. In Nederland is Ilse lang de populairste zoekmachine geweest, maar haar populariteit is flink afgenomen. Google is zowel wereldwijd als in Nederland veruit de meest gebruikte van alle zoekmachines. Yahoo is een goede nummer 2 (vooral in landen waar Yahoo een eigen web directory heeft, zoals in de USA en Groot Brittannië). Live, de 'nieuwe' zoekmachine van Microsoft, is in opkomst.

Naast zoekmachines zijn er ook directories of webgidsen. Deze geven een meer gestructureerd overzicht van websites over een bepaald onderwerp. Het zijn uitstekende startpagina's voor een zoektocht naar informatieve websites. Bekende directories zijn Yahoo!, DMOZ (ook bekend als het Open Directory Project) en in Nederland Startpagina.nl. Startpagina.nl wordt dagelijks zo'n 2 miljoen keer bezocht. Vrijwel alle directories hebben ook een zoekfunctie. Er zijn veel samenwerkingsverbanden tussen webgidsen en zoekmachines. Als in webgids in geen of weinig resultaten kan vinden, worden vaak de resultaten aangevuld met die van een zoekmachine.

Directories hebben naast het geven van een overzicht aan hun eigen gebruikers nog een belangrijke functie: veel zoekmachines maken gebruik van hun diensten. Zo leunt Google bijvoorbeeld zwaar op DMOZ. Een vermelding in de DMOZ-directory kan dus ook een betere positie in Google opleveren.

De populairste Nederlandse webgids is natuurlijk Startpagina.nl. Samen met haar 'dochters' is Startpagina.nl veruit de meest bezochte Nederlandse website. Die startpagina-dochters zijn te herkennen aan hun url: onderwerp.pagina.nl. Over bijna elk onderwerp is wel een startpagina-dochter te vinden. Voor een vermelding op Startpagina.nl moet betaald worden. De Startpagina-dochters daarentegen worden onderhouden door vrijwilligers. Zoekmachine Ilse leunde een jaar lang zwaar op deze directory, maar is daar onlangs weer vanaf gestapt. Startpagina-vermeldingen tellen minder zwaar mee in Ilse's nieuwe algoritme. Een vermelding op een Startpagina-dochter is echter nog steeds de moeite waard vanwege de hoeveelheid mensen die eerst in Startpagina.nl zoeken voordat ze verder kijken.